Автономен танкер за борба с пожарите

Фарадейр (Faradair Aerospace) е нововъзникнала компания успяла да привлече ивеститори с идеята си за хибирден летателен апарат. Значителен интерес е привлякъл военният вариант на техния BEHA M1. В момента се договарят конкретни възможности и оптимизации в проекта за да може самолетът да изпълнява тези роли.

С неповторим профил за пренасяне на полезен товар естественото продължение на BEHA M1 е да демонстрира допълнителни роли и възможности. С повишаване на температурите и зачестяването на горските пожари, се увеличава и изискването за борба с огъня от въздуха. Поради високите оперативни разходи на такъв тип летателни апарати често пожарите излизат от контрол, макар да е можело да се увладеят по-рано. Тук се включва BEHA M1.

BEHA M1-AT

Идеята е да се лети с флотилия автономни BEHA M1-AT над позицията на пожара, осигурявайки продължителни доставки и по-добра товароподемност от хеликоптери за по-малки оперативни разходи и нулев риск за пилота. Задвижван от турбовитлов двигател с 2000 конски сили BEHA M1-AT предага на службите летателен апарат, който може автономно да изпусне ограничители на пожара. Към днеша дата се използват приспособени за целта морално остарели апарати, което неминуемо води до по-голям риск за пилота. С разпереност от 11 метра и товароподемност от 10 тона BEHA M1-AT предлага на операторите възможност за придобиване за част от опертивните разходи за хеликоптери.

Уникалната схема триплан позволява много късо излитане и кацане, като не ощетява товароподемността. BEHA може да излети от всякаква повърхност, тесни пространства и защита на винта, намалявайки риска от щети от чуждо тяло по време на освобождаване на товара. Рамката е създадена изцяло от карбон правейки я лека и изключително здрава.

“Твърдяли сме, че нашия BEHA е насочен към многофункционалноста, за разлика от конкретен клас полети (Градска мобилност) и способността за борба с пожарите наистина го подчертва подчертава. Способността да носи ограничител отваря възможността за дозареждане във военна среда като например нискобюджетен вариант за дозареждане на F-35B  от самолетоносач. В момента работим над дизайна за да осигурим най-голям обем за полезния товар.” – казва изпълнителният директор Нийл Клохлей.

“С предишни опит от дрон сектора на ръководните екипи, възможността да се предложи чист безпилотен варианд на BEHA винаги е било нещо към което сме се стремяли и с растящия брой пожари, виждаме възможност всяка нация да може да си позволи способности за въздушна борба с пожарите. Ще сме поласкани да отворим диалог със службите за борба с огъна и частните доставчици на танкери по света за да видим как BEHA M1-AT може да се вмести в тяхното портфолио.”

BEHA преминава оптимизация на дизайна в университета Суонси, а полети с мащабиран модел се провеждат в офиса в Швеция. Водят се разговори с инвестиционни групи от правителството на Обединеното кралство.

Повече тук: www.faradair.com

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :