Европейският съюз издаде нови правила за операциите с дронове

Европейският съюз издаде собствени правила във връзка с експлоатацията на дронове, за да гарантира, че операциите с безпилотни летателни апарати на континента са сигурни и безопасни.

Освен всичко друго, тези правила са предназначени да спомогнат за запазване сигурността и поверителността на гражданите на Европейския съюз, същевременно позволявайки свободното движение на дроновете и уеднаквявайки законовата рамка за тази индустрия във всички държави – членки.

Патрик Ки, изпълнителен директор на Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ), коментира: „Европа ще бъде първият регион в света, който има пълен набор от правила, гарантиращи безопасни, сигурни и устойчиви операции с дронове, както по отношение на търговската сфера, така и във връзка с любителските дейности. Общите правила ще спомогнат за насърчаване на инвестициите, иновациите и растежа на този обещаващ сектор.“

Въпросните правила включват технически и оперативни изисквания, и определят характеристиките, които трябва да притежава всеки един дрон, за да е възможно с него да се осъществяват безопасни полети.

Новите дронове например ще трябва да могат да бъдат индивидуално идентифицирани, за да са способни компетентните органи да ги проследяват, ако това е нужно.

Създателите на правилата отбелязват, че чрез тях ще бъдат предотвратени нежелани инциденти, подобни на тези, случили се през 2018 година на летищата Гетуик и Хийтроу.

Разглеждайки правилата от оперативна гледна точка, може да се каже, че те покриват всеки един тип операции с безпилотни летателни апарати. От операциите, които не изискват предварително разрешение, до тези, включващи сертифицирани въздухоплавателни средства и оператори, както и минимални изисквания за обучение на дистанционните пилоти.

Издадените нови правила ще заместят съществуващите национални такива в отделните страни – членки на Европейския съюз.

Въпреки че общоевропейските правила ще влязат в сила през следващите 20 дни, контролът по прилагането им ще започне да се осъществява едва след 1 година. Това се прави, за да се даде необходимото време на държавите – членки и отделните оператори да се подготвят и адаптират към новите изисквания.

Считано от юни 2020 година, операторите на дронове ще трябва да си направят регистрация в държавата – членка на Европейския съюз, в която се намира техният постоянен адрес или пък в която осъществяват основната си дейност, свързана с безпилотните летателни апарати.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32019R0947

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX:32019R0945

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :