Европейски план за авиационна безопасност (EPAS) 2020 – 2024

EPAS, ключов елемент от Европейската програма за авиационна безопасност, осигурява съгласувана и прозрачна рамка за управление на безопасността на местно и национално ниво. Той трябва да подкрепи целите и приоритетите, заложени в Глобалния план за авиационна безопасност на ICAO (Международната организация за гражданска авиация).

Изданието за периода 2020 – 2024 година включва 180 действия, сред които и пълен набор от стъпки на EASA (Европейската агенция за авиационна безопасност) за създаване на ясни правила в сектора. Представена е също така нова структура на списъка с действия, която ще спомогне да се откроят  ключовите рискове, както и да се подобри връзката между рисковите области, идентифицирани в годишния преглед за безопасността на EASA.

През изминалата 2019 година EASA създаде работната група C-UAS, действаща като координатор на европейско ниво по отношение на усилията за разработване на пътна карта и нейното съгласуване с всички заинтересовани страни. EPAS 2020 – 2024 представя редица действия в тази посока:

  • Провеждане на обучения с оглед намаляване до минимум на злоупотребите с дронове в зоните около летищата. Представяне на общ цифров формат, който да бъде използван от държавите – членки за създаване на географски зони за безпилотни летателни системи. За 2Q20.
  • Подготвяне на летищата за смекчаване на наличните рискове от неоторизираната употреба на дронове. Изготвяне на ръководство с най-добрите практики по отношение разпределението на ролите и отговорностите при идентифициране на неоторизирани дронове в близост до летищата. За 3Q20.
  • Подкрепа изготвянето на оценка за риска, който носят дроновете за пилотираните самолети. Докладване на събраните данни. За 1Q20.
  • Гарантиране, че въведените от C-UAS мерки се разглеждат и прилагат достатъчно бързо от гледна точка на глобалната безопасност. Представяне на материали с насоки за изясняване ролите и отговорностите на заинтересованите страни. За 2Q20.
  • Подкрепа за адекватното отчитане на събитията. Изготвяне на критерии за идентификация на прекалено сближаване между безпилотни и пилотирани летателни обекти, представляващо нарушение на въздушното пространство. За 4Q20.

https://www.easa.europa.eu/document-library/general-publications/european-plan-aviation-safety-2020-2024

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :