ЕК публикува правила и процедури за операции с ДУЛС

Европейската комисия публикува нови регулации за прилагане на правилата и процедурите за операции с безпилотни летателни апарати, в това число и услуги за безпилотно ръководство на въздушното движение:

Член 11 Правила за провеждане на оперативна оценка на риска
Член 14 Регистрация на операторите на безпилотни летателни системи (БЛС) и сертифицирани БЛС
Член 15 Оперативни условия за географски зони
И Член 19 Информация за безопасност
Черновите поправки са отворени за обратна връзка и са публикувани на: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2018-1460265_en. Участниците могат до 5 ноември да изразят техните представи по черновите регулации. “Обратната връзка ще се вземе предвид за привършване на тази инициатива”, споделя Комисията на своя уебсайт. “Ще се публикува и следователно трябва да се придържа към правилата”.

Според Питър ван Бленбург (Peter van Blyenburgh) от UVS International: “Основните концепции включени в мнението на ЕААБ се запазват, но са въведени някои корекции, например по-ясни граници между ‘специфична’ и ‘сертифицирана’ категории, нивата на информация и изисквания към производителите на дронове, операторите на дронове и компетентните власти са повишени, включвайки теми покрити преди това от различни работни групи и доклади; въведени са няколко нови изисквания (като съществуващите изисквания по отношение на ‘сертифицираната’ категория или минималната възраст за пилоти).”

Основните елементи в черновата регулация, казва Питър, са оценката на риска, процедурите по сертификация на ‘специфичната’ категория са описани в детайли, “безопасна дистанция” която да се спазва в подкатегориите на ‘отворената’; обхвата на клас C0 е намален до 120 м за да ограничи въздействието над личното пространство; операциите провеждани от клубове по авиомоделизъм и асоциации остават под националното законодателство; периодите на преход и приложение са удължават.

Предишна обратна връзка на мнението на ЕААБ, което формира основата за тези правила е получена от Европейския Алианс на производителите на Дронове (Drone Manufacturers Alliance Europe – DMAE). Асоциацията има няколко съображения сред тях:

“Отбелязахме че Пътната карта споменава геоограничение и геоосъзнатост в мнението на ЕААБ”. DMAE пита за пояснение. “Към днешния момент някои наши продукти използват технология за геоограничаване, което би могло да се счита за съответствие с изискванията за геоосъзнатост, осигурените се системи са потвърдени от страните членки. Системите за геоограничения налични на пазара предпазват операторите от навлизане на техните дронове в зони с зони с голяма чувствителност (летища, затвори и т.н.)”. DMAE подтиква страните членки да продължават да поддържат настоящите към момента на пазара решения, да осъзнаят тяхната безопасност и предимства за сигурността, които осигуряват.

Повече проучване: Законотворчеството свързано с дроновете трябва да се основава на наука и доказателства. Чрез дискусията на ЕААБ DMAE призова законодателите на ЕС да приемат праг на регистрация от 2kg (както е според международните стандартни). “Призоваваме ЕААБ да стартира и финансира изследователски проект за профила на риска на дроновете. Изследването трябва да се фокусира на риска от дронове с различно тегло за пилотната авиация и на земята. Трябва да се изследва и дали този риск е социално възприемчив. DMAE е готов да се включи”.

Асоциацията е притеснена и че властта предоставена на страните членки заплашва единната Европейска рамка.

“Страните членки имат властта да определят забраните и ограниченията на въздушното пространство. Тези зони могат да се установяват по причини на безопасността, сигурността, околната среда, личното пространство. Докато процесът на Оценката на риска за специфичните операции на JARUS (SORA) осигурява съгласуваност в оценката на безопасността, няма механизъм, който да осигури такава съгласуваност за оценката на въздействието върху личното пространство, сигурността и околната среда.” ЕААБ твърди и “Признава се че одобрението получено от компетентните власти по регистрация на оператора може да трябва да се адаптират към местните условия, съществуващи в друга страна членка.” ЕААБ вярва, че поставяйки изисквания за начина и формата ‘осигури стандартизацията’, стандартен процес не е равнозначен на стандартизация. “Всяко ограничение трябва да е разумно за времето, мястото и смисъла си и да е обект на публичен дебат.”

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :