ЕК със съвместна програма за противодействие на БЛС

Европейската комисия (ЕК) стартира програмата JEY-CUAS (Съвместна европейска система за противодействие срещу Безпилотните Летателни апарати). Основната задача на системата е да засича, определя, идентифицира и проследява „вражески настроени” дронове при различни отбранителни сценарии.

Към момента в програмата са се включили 38 представители от 14 държави, сред които Гърция, Румъния, Чехия, Естония, Литва, Испания, Белгия, Германия, Италия и други.

Проектът JEY-CUAS има за цел да подобри технологиите на системно и подсистемно ниво с цел разработването на нова C-UAS система, базирана на модуларна и гъвкава “plug`n`play” архитектура, за да посрещне предизвикателството да противодейства все по-широкото използване на макро и мини-дронове за дефанзивни цели. Той ще допринесе за подобряване на ситуационната осведоменост и намаляване необходимото време за реакция. Проектът е възложен за разработка на PESCO.

Стойността на проекта е 15 003 473 евро, 13 500 000 от които ще бъдат предоставени от ЕК.

Повече информация можете да намерите тук: https://ec.europa.eu/defence-industry-space/system/files/2021-06/EDIDP2020_factsheet_CUAS_JEY-CUAS.pdf

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :