ЕС обнови регламента за експлоатация на БЛС

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) публикува регламент IR 2021/1166 от 15 юли 2021 г., изменящ регламент EU 2019/947 определящ изискванията за експлоатация на Безпилотни летателни системи (БЛС). Последният отлага датата на прилагане на стандартни сценарии за дронове от класове С5 и С6 до 2 декември 2023 година.

С5 и С6 са нови класове БЛА, които EASA предложи да бъдат създадени през ноември 2020 година. Те представляват нисък риск и попадат в категория „специфични“ на 2019/947. Бяха добавени и два нови стандартни сценария, съответно STS-01 – над контролирана земна територия в населена среда (VLOS) и STS-02 – специализирани операции извън полизрението на пилота (BVLOS).

Припомняме, че регламент 2019/947 започна да се прилага от 31 декември 2020 година. С него бяха установени три категории на експлоатация на БЛС, според нивото на риск произтичащ от самата операция – неограничена категория за нискорискови дейности, специфична категория със среден риск и сертифицирана категория за полети, представляващи високо ниво на риск. 

В неограничена категория не се изисква предварително разрешение за конкретен полет, стига да се спазват определените изисквания за експлоатация на безпилотната летателна система. За извършване на полети в специфичната категория е необходимо предварително разрешение от компетентния орган в лицето на ГД „ГВА“ и оценка на експлоатационния риск. За извършване на полети в сертифицирана категория се прилагат разпоредбите на пилотираната авиация.

Наред с това с регламент 2019/947 бяха определени 4 класа БЛА, които да се експлоатират в неограничена категория. Те се разделяха на класове в зависимост от максималната им излетна маса. Класът (C0, C1, C2, C3, С4) е обозначен на безпилотната летателна система от производителя. Въз основа на класа пилотът ще знае в каква зона може да извършва полети и каква компетентност му е необходима.

В подкатегория А1 (над хора) може да се оперира с БЛС клас С0 и С1.
В подкатегория А2 (близо до хора) може да се оперира с БЛС клас С2.
В подкатегория А3 (далеч от хора) може да се оперира с БЛС клас C0, C1, C2, C3, С4.

Сега, съгласно новото правило, въведено чрез регламент 2021/1166, операторите, които желаят да станат „активни” в специфичната категория, няма да имат тази възможност. Проблемът се крие в това, че двата горепосочени сценария са базирани на редица технически изисквания, които все още не са определени. В този случай, те касаят именно БЛС от класовете С5 и С6. С цел да предотвратят евентуални проблеми обаче, от EASA удължават с две години и изискванията на национално ниво. Това означава, че до влизане в сила на новия регламент, дронове, определени с класове до С4, ще могат да оперират и в специфичната категория.

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :