Новата система за регистрация на дроновете във Великобритания: всичко, което трябва да знаете

Крайният срок за регистрация на пилотите на дронове във Великобритания вече мина. От 30 ноември регистрацията, както и преминаването през обучителната система на гражданските авиационни власти в страната, са задължителни.

Новите правила се прилагат за дронове и модели летателни апарати, които тежат между 250 г и 20 кг, и се използват на открито. Собствениците на дронове трябва да посетят платформата Register-drones.caa.co.uk, за да реализират регистрацията на своите летателни средства.

Регистриране на вашия дрон във Великобритания

Има два аспекта на системата за регистрация.

Първият е частта за регистрация. Ако носите отговорност за дрон, който съответства на посочените критерии, ще трябва да се регистрирате като оператор.

След регистриране, ще получите идентификационен код за оператор, заедно със сертификат за извършена регистрация. Въпросният идентификационен код трябва да бъде поставен на вашия дрон (или дронове) по начин, който го прави:

 • видим, без да е нужен специален инструмент за премахване или отваряне на определена част от вашия летателен апарат.
 • ясен, четлив и изписан с главни букви, по-високи от 3 мм.
 • обезопасен срещу повреждане
 • стоящ на основното тяло на летателния апарат.
 • лесен за четене и когато летателният апарат се намира на земята.

Вашият идентификационен номер за оператор трябва да бъде поставен върху всички летателни средства, които притежавате. Цената за регистрация е 9 лири за година.

Вторият аспект от регистрацията също ще се прилага за по-голямата част от собствениците на дронове. Този аспект е свързан с обучението. Новите правила означават, че всеки, който управлява дрон с посоченото по-горе тегло, ще трябва да премине през специален онлайн тест.

След успешното преминаване на теста, ще получите идентификационен номер за пилот.

Колко труден е онлайн тестът?

Не много. Тестът покрива всички основни аспекти, свързани с безопасното и легално летене. Въпросите в него са с по няколко дадени варианта за отговор, като трябва да се избере правилният. Общо са 20 въпроса, свързани с новия кодекс за дронове и летателни средства. Трябват ви 16 точки, за да преминете, така че е препоръчително да се подготвите добре.

Преминаването на теста ще отключи вашия идентификационен номер за пилот, който безспорно доказва компетенциите ви в очите на гражданските авиационни власти.

Имате проблеми с преминаването? Не се тревожете, можете да се явявате на теста толкова пъти, колкото желаете.

Актуализираният кодекс за дронове е достъпен тук.

Идентификационни номера за пилот и оператор – резюме

Въведените от гражданските авиационни власти на Великобритания нови понятия е възможно да са малко объркващи за пилотите. По-надолу ще разберете какво точно се има предвид под „Пилот“ и „Оператор“:

Относно идентификационния номер за пилот:

 • изисква се от лицето, което управлява дрона или летателния апарат.
 • получава се само и единствено след успешното преминаване на онлайн теста.
 • не се поставя върху летателния апарат.
 • валиден е за период от 3 години.
 • нужен е на пилоти от всички възрасти. Децата под 13 години се регистрират от родител или настойник, но самите те трябва да преминат теста.

Относно идентификационния номер за оператор:

 • изисква се от лицето, което носи отговорност за дрона или летателния апарат.
 • задължително трябва да се вижда на самия дрон или летателен апарат.
 • предоставя се само и единствено на лица, които са навършили 18 години и са си направили регистрация при гражданските авиационни власти.
 • струва 9 лири на година.

Какво става ако летите, без да сте регистрирани?

Пилотите, които не успеят да се регистрират или да преминат през онлайн теста, са застрашени от големи глоби, достигащи до 1000 лири. Така че ако все още не сте регистрирани, стартирайте процеса, като посетите Register-drones.caa.co.uk.

Допускани изключения в системата за регистрация на дронове във Великобритания

Новата система за регистрация е направена основно за любители пилоти, както и за тези, които досега не са имали никакви отношения с гражданските авиационни власти и останалите отговорни институции.

Гражданските авиационни власти допускат някои изключения в системата за регистрация, вземайки предвид натрупания опит, който притежават настоящите пилоти:

 • притежателите на текущи разрешения или изключения, получени от гражданските авиационни власти, са освободени от полагането на онлайн тест за безопасност. Същото се отнася и за пилотите, които притежават сертификат за постижения от Британската асоциация за летателни средства.
 • членовете на редица браншови групи и организации, в това число Британската асоциация за безпилотни летателни средства (ARPAS-UK), Британската асоциация за летене (BMFA), Шотландската асоциация на авиомоделистите (SAA), Асоциацията за големи модели (LMA) и Асоциацията за радио – контролирани модели (FPV-UK), няма нужда да се регистрират по новата система.

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :