Оценка на въздушното пространство от Рига

ЕВРОКОНТРОЛ публикува доклад за оценка на въздушното пространство от Рига. Той представлява основата за проектиране на въздушно пространство, което интегрира дронове и други безпилотни въздухоплавателни системи (UAS) в района на контролиран трафик (CTR) на Латвия или в друг обем от въздушно пространство.

Резултатът от шестмесечен проект с Латвийския орган за гражданска авиация с основна цел да се създаде пълна картина на обемите на въздушното пространство. Това беше направено чрез внимателния анализ на:

  • операции
  • инфраструктура
  • ограничения
  • градски аспекти
  • въздушни и наземни рискове.

Освен това бяха събрани достатъчно данни, за да се съставят изисквания за осигуряване на безопасна интеграция на безпилотни операции във въздушното пространство. Проучването е първата съществена стъпка от пътуването от оценката на въздушното пространство до дизайна на въздушното пространство.

Експертите на EUROCONTROL анализираха начина, по който различните потребители на въздушното пространство оперират във въздушното пространство на Рига. Те интервюираха:

  • ръководители на въздушно движение
  • пилоти – за да разберат действително прелетени маршрути
  • представители на общата авиация
  • оператори на дронове
  • неавиационни субекти.

Анализираха всички пилотирани въздушни операции, аеронавигационни информационни публикации (AIP), всички кацания и излитания, както и ограниченото въздушно пространство. Тези данни бяха използвани за изграждане на картина в реално време на текущите операции и след това за определяне на обемите на въздушното пространство в рижския CTR, където би било безопасно да се експлоатира безпилотен самолет.

Важното е също, че те определиха кои обеми на въздушното пространство трябва да се избягват поради опасения за безопасността, сигурността, неприкосновеността на личния живот или околната среда.

Следващата стъпка е да се определят изискванията за осигуряване на безопасни операции на БЛС. Тези изисквания предоставят на операторите на дронове всички елементи, от които се нуждаят, за да създадат случай за безопасност на летящите дронове в района.

Тази оценка е уникална, тъй като тя включва консултации с неавиационни институции, като градския съвет и пристанищна власт.

На по-късен етап докладът може да бъде използван и за определяне на различни изисквания – като гео-локация, услуги за U-space и др., които са необходими, за да се гарантира, че съществуващите операции няма да претърпят неблагоприятен ефект от предвидени промени.

В светлината на тази оценка вече може да използва нова концепция за проектиране, в която аспекти като U-Space и БЛС географски зони могат да бъдат взети предвид при процеса на проектиране на въздушното пространство. В допълнение към доклада скоро ще бъде публикувано и „Ръководство за оценка на въздушното пространство на БЛС“.

Следващата оценка на въздушното пространство ще се проведе с Естония.

Прочетете пълния доклад: https://www.eurocontrol.int/publication/riga-airspace-assessment

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :