Пет европейски летища са домакини на демонстрации с дронове по проекта „PODIUM“

Пет европейски летища, участващи в проекта „PODIUM“, който се реализира с подкрепата на програма „SESAR Horizon 2020“, вече в продължение на три месеца са домакини на различни демонстрации с безпилотни летателни апарати. Въпросните летища са: летището „Ханс Кристиан Андерсен“ в датския град Одензе, известно с постоянното предоставяне на въздушни пространства за дронове и с услугата „AFIS“ (информационна система за информация на полетите); парижкото „Drones“ със своите 300 хектара специализирана зона за дронове; летището „Родес – Авейрон“ със своята контролна зона от клас D;
холандският Тестови център за дистанционно управлявани летателни апарати в град Маркнесе; летище „Елде“ в Грьонинген с контролна зона от клас C. Това огромно разнообразие от оперативни среди и заинтересовани страни, заедно с националните регулации на три държави, гарантира на партньорите в PODIUM богат спектър от тестови съоръжения.

Демонстрацията на полети с дронове на летище „Родес – Авейрон“ представи безгласова комуникация между дроновете и въздушните контрольори. Безгласова комуникация, която се осъществи с помощта на интерактивно изобразяване на трасето за движение посредством разработения от Airbus интерфейс за контрол на въздушния трафик. Компания Delair премина през изпитанията със своя DT 18 дрон с неподвижно крило. С него бяха реализирани сценарии отвъд зоната на видимостта, както и такива в рамките на и извън контролната зона от клас D на летището. Видеото от EUROCONTROL може да се види от следния линк.

В PODIUM се използват експертни наблюдения, инструктажи, анкети след извършване на полети и демонстрации, за да се направи анализ на достъпността и предимствата от употребата на безпилотните летателни услуги и технологии. В докладите на SESAR се съобщава за доста обещаващи примери за повишена ефективност по отношение механизмите за издаване на
разрешения за полети, както и за по-висока информираност и сигурност на самите полети. Партньорите в проекта ще се стремят да изготвят финален доклад за демонстрациите до края на септември, навреме за публичното събитие в централата на EUROCONTROL в Брюксел, което ще се проведе на 17 октомври. Основните партньори в PODIUM са EUROCONTROL, Airbus, Delair, DSNA, Drones Paris Region, Integra Aerial Systems, Naviair, Netherlands Aerospace Centre, Orange и Unifly.

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :