Преди да се регистрирам – какво да знам?

С настъпването на новата година ГД ГВА публикува информация за регистрацията и онлайн обучението на пилоти на дронове. Изпълнението предизвика доста реакции сред операторите на дронове и разработчиците на такива онлайн решения. Част от въпросите, а има причина да питаме Министерски съвет, са:

  1. Определянето на компетентен орган по Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/947 на Комисията от 24 май 2019 година относно правилата и процедурите за експлоатация на безпилотни въздухоплавателни средства (Текст от значение за ЕИП.) и Делегиран регламент (ЕС) 2019/945 на Комисията от 12 март 2019 година относно безпилотните летателни системи и операторите от трети държави на безпилотни летателни системи – кой/кои са компретентните органи по двата регламента, как са разпределени отговорностите и в кой законов акт са определени от българска страна?
  2. Какъв е прогресът по изпълнението на двата регламетна?
  3. На уеб-сайта на ГД ГВА е публикувано съобщение за две платформи – една за регистрация и една за онлайн изпитване – в ролята си на какво ГД ГВА се явява компетенен орган по изискванията в двата регламента?
  4. Каква компетентност имат инспекторите и експертите в ГД ГВА относно безпилотни въздухоплавателни средства, тяхното управление и работа с тях? Информация за начина на придобиване на такава компетентност липсва в документацията на ГД ГВА – наръчници, вътрешни правила, система за управление на качеството. Могат ли да се представят документи за преминатите обучения на служителите?
  5. Кой е изпълнител на системата за регистрация https://drones.caa.bg/? Кога се е провел търгът за придобиването на системата и какви са били изискванията към него? Кой е собственик?
  6. Кой е изпълнител на системата за онлайн обучение https://x-tesla.caa.bg/? Кога се е провел търгът за придобиването на системата и какви са били изискванията към него? Кой е собственик?
  7. Кой е собственик на информацията от двете системи? Кой носи отговорност при евентуален пробив в сигурността на двете системи?
  8. В кой нормативен акт се иска да се предостави информация за ЕГН? Ако съм чужденец, живеещ в България, как мога да се регистрирам, след като нямам ЕГН, а ЛИН?

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :