Сигурност на информацията и дроновете – поглед в бъдещето

Сигурността на информацията на дроновете е в много ранен етап – повече в условията на усвояване, отколкото като инфраструктура и възможности.

Сигурността на информацията винаги е временна – всичко е защитено до един момент. ИТ компании се намират в постоянна игра на котка и мишка с тези които доказват, че съществуващите стандарти на защита не са достатъчни. Степента на свързаност се увеличава със скоростта на светлината, правейки по този начин цялата тема за сигурност на информацията важна и изключително сложна този изключително свързан свят.

Сигурността на информацията на дроновете е важна на три основни нива: Първото ниво обхваща интеракцията между потребителя и дрона. Второто и трето ниво обхващат обмена на (радио) информация и съхранението и в облака. Излъчването на големи количества информация все още изглежда далеч от реалността, поради днешните ограничения на спектъра, но това не прави сигурността на информацията по-малко важна за бъдещето. “Нивата на сигурност са важни фактори за успеха на дроновете. Всъщност вярваме, че ще са ключов фактор за успеха им.” казва Орен Елкаям, основател и изпълнителен директор на Мобиликом.

Нивата

Днешното първо ниво – връзката между устройството и потребителя е във фокуса на дискусията. Липсата на достатъчно сигурност между потребителя и устройството се използва при противодействието на дроновете за да ги спре във въздуха или дори да ги принуди да кацнат и вече съществуват такива решения. По-голямата сигурност на информацията на дрона чрез криптиране на информационните канали спомага за намаляване на риска от хакване – съответно се увеличава риска от нарушители.

Нива 2 и 3 са не по-малко важни – в този случай установяването на контрол върху платформата не е на преден план, а улавянето на събраната информация. С повишаването на автоматизацията това може да осигури и контрол над платформата. Списъкът с опасности се разраства с всеки изминал ден, правейки създаването на надеждна и сигурна екосистема изключително важно.

Степен на авоматизация

Дроновете са изключително ефективни при голяма степен на автоматизация – това включва способността да общува с други системи (въздушен трафик, прогноза за времето и т.н.) Екосистемата всичко това да е факт съществува – нарича се интернет (интернет на нещата), което не е задължително безопасно място за съхранение на информация.

Днес всичко може да се контролира от телефона – класически интернет на нещата. С нарастващото ниво на автоматизация, сложни летящи роботи ще могат да се управляват почти толкова лесно. Според кои стандарти ще общуват с другите устройства? Как се защитават устройства, които могат да наранят някой ако са хакнати? Това изисква механизми за безопасност на всяко ниво.

Изкуствен интелект

АИ ще се разпространи в мрежата, както някога електричеството. Всичко, което в миналото се е електризирало, скоро ще се свърже. Днес обучаваме машини как да мислят, как да разбират нашето поведение и как да се защитават. Какво може да се обърка? Според какви стандарти се създава, според учените, най-голямото изобретение, което трябва да се прави от човечеството. Каква ще е основата на свят, в който умни роботи ще произвеждат други роботи?

Проблем на управлението

За да сме сигурни че се решили проблема с управлението е необходимо да се работи в аванс. Може да е трудно да се реши проблема с управлението от самото начало, защото много от елементите може да ги поставим на място след като имаме детайли за архитектурата и къде ще се внедрят. Колкото повече разглеждаме развитието и от по-рано опитваме да решим проблема с управлението, по-добри шансове има преходът към машинен интелект да мине безпроблемно.

Има много възможности за безопасно и сигурно свързване на дронове с интернет на нещата. Много финанси се дават и ще се дават за сигурност на дроновете. Това неминуемо ще включва и провали. Новите и сложни технологии няма как да са 100% сигурни – очакваме от машините да правят каквото трябва. А ако те не знаят какво е, изкуствения интелект ще позволи на машините да реагират на променящата се среда.

Ако смятате че това е далеч и не ни касае в следващите 50 години, го погледнете, както Сюарт Ръсел: Представете си, че получаваме съобщение от изънземна цивилизация, което гласи – Хора, подгответе се, идваме след 50 години! Смятате ли че ще стоим, броейки месеците до кацането на кораба-майка? За пазара на дронове това значи да се мисли прогресивно и по-добре сигурно, отколкото да съжаляваме.

Статията е предоставен с любезното разрешение на Drone Industry Insight. Повече може да прочетете тук: https://www.droneii.com/drone-data-security#1525106654181-a2b63cd6-e0c3 или да си свалите инфографиката от тук: https://www.droneii.com/project/drone-data-security

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :