Швейцария финализира Концепцията за операции

Швейцарската Федерална служба за гражданска авиация (FOCA), както и Швейцарското публично-частно партньорство за безпилотни услуги (SUSI) финализираха първата Концепция за операции (ConOps), насочена към внедряването на безпилотни услуги на територията на страната. ConOps Version 1.1 включва последните разработки по отношение на стандартите и технологиите, както и новите европейски регламенти във връзка с безпилотното въздушно пространство.

U-Space ConOps обяснява целите на швейцарската програма U-Space, нейния обхват и оперативна концепция. Също така изяснява ролите на различните заинтересовани страни и представя основните понятия и цели по отношение на безпилотните услуги в Швейцария, чието предоставяне се предвижда в най-близко бъдеще.

Швейцария стартира своята програма U-Space през декември 2018 година и създаде на национално ниво публично-частно партньорство, в което влизат регулаторът, доставчикът на аеронавигационно обслужване и участници в индустрията. Целта е да се разработят най-добрите практики, стандарти и бизнес модели за информиране относно процесите по регулация.

ConOps представя визия за швейцарското безпилотно въздушно пространство и има за цел да опише цялостните изисквания за разработване и разгръщане на пилотирани и безпилотни операции.  Безпилотните услуги ще допринесат за безопасните, сигурни и екологични операции, които освен всичко друго ще бъдат провеждани по начин, зачитащ личното пространство на гражданите.

За интегрирането на безпилотните летателни апарати във въздушното пространство са необходими значими политически и регулаторни изисквания. Най-важното е политическите усилия на национално ниво да са в съответствие със съществуващите или планираните за въвеждане европейски и международни правила. Съществуващият европейски регламент вече предоставя единна рамка за възникване на основни безпилотни услуги. Безпилотните технологии и операции ще трябва да продължат да се развиват, за да отговорят на настоящите и бъдещите регулаторни изисквания. Следователно е изключително необходимо близкото сътрудничество между регулаторните органи и заинтересованите страни в сектора. Конкретно за внедряването на безпилотните услуги е нужен общ и надежден референтен модел, който да успее да насърчи инвестициите, да планира нови операции и да създаде възможности за работа. Това са и очакваните крайни резултати от сътрудничеството между Швейцарската Федерална служба за гражданска авиация (FOCA) и Швейцарското публично-частно партньорство за безпилотни услуги (SUSI).

Концепцията може да прочетете тук: https://bit.ly/39P0ReM

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :