ASTM и RTCA си сътрудничат по „ACAS sXu“

Глобалната организация за стандартизация ASTM International и RTCA обявиха сътрудничество помежду си, което позволява съвместно разработване на консенсусни стандарти за по-малки безпилотни летателни системи.

Фокусът на въпросното сътрудничество е върху авиационна система, предназначена да осигури способност за откриване и избягване за безпилотни летателни апарати, които извършват операции отвъд линията на видимостта. Изискванията за експлоатационни характеристики и тестови процедури се разработват съвместно за новата система, която е известна като „ACAS sXu“.

Според Уолтър Бендер от Лабораторията по приложна физика „Джонс Хопкинс“ изискванията за „ACAS sXu“ ще бъдат документирани в рамките на минимален стандарт за експлоатационни характеристики, който ще се разработи от специалната комисия на RTCA за предупреждение за трафика и избягване на сблъсъци (RTCA SC-147). „ACAS sXu“ е посочена също така в стандартните изисквания за откриване и избягване на системата на ASTM International (F3442), управлявана от комисията за безпилотни летателни системи на организацията.

Анди Търлинг, технически директор на NUAIR и ръководител на групата за задачи на ASTM по концепцията за откриване и избягване, отбеляза, че F3442 се ревизира в момента, но „ACAS sXu“ ще продължи да се адаптира към усилията и целите на ASTM по отношение на концепцията. Възможно е системата отново да бъде цитирана като референтно изпълнение при бъдещи ревизии на F3442.

Комисия F38 на ASTM International включва повече от 500 членове от 25 различни държави. Тази комисия контролира 25 стандарта, обхващащи летателната годност, летателните операции, обучението на персонала, квалификацията и сертификацията на безпилотните летателни апарати.

RTCA SC-147 е създадена през 1980 година и е първоначалният разработчик на стандартите за представяне TCAS и TCAS II. Оттогава те актуализират въпросните стандарти към Системата за избягване на сблъсък на въздухоплавателни средства (ACAS). ACAS има множество варианти, в това число ACAS Xo (специални операции), ACAS Xa (активно наблюдение) и наскоро публикуваната ACAS Xu (безпилотни летателни системи).

Тези съвместни усилия са част от Меморандума за разбирателство между ASTM и RTCA, чиято цел е насърчаването на сътрудничеството при разработката на стандарти в специфични области на интерес, избягването на дублиране и обмяната на експертен опит между двете организации.

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :