ASTM International публикува стандарти за отдалечено идентифициране

Международната организация за стандартизация ASTM International обяви публикуването на система от стандарти за отдалечено идентифициране и проследяване, носеща наименованието Active Standard ASTM F3411 и разработена от подкомитет F38.02. Документът с въпросните стандарти е наличен в pdf – формат, както и на хартиен носител на цена от 85 щатски долара.

Съобщението на организацията:

„Публикуван е дългоочакван стандарт, който се стреми да удовлетвори растящите потребности от по-добра идентификация и проследяване на безпилотните летателни системи (по-известни като дронове) в глобалното въздушно пространство. Изпълняващ подобни функции като регистрационния номер при автомобилите, стандартът за отдалечено идентифициране е свързан с технология, позволяваща на широката общественост и на компетентните органи да идентифицират даден дрон. Идентифицирането става посредством присвоен идентификационен номер, като в същото време се гарантира поверителността на личната информация на оператора.

Системата покрива изискванията за представяне, свързани с отдалечена идентификация на безпилотните летателни апарати. Въпросната отдалечена идентификация може да се осъществява от компетентните органи, както и от широката общественост с оглед гарантирането на безопасност, сигурност и спазване на приетите правила. Целта е да се подобри дистанционният контрол върху безпилотните летателни апарати посредством премахване на анонимността и същевременно запазване поверителността на оперативните данни на оператори, бизнеси и техните клиенти. Отдалечената идентификация е също така средство за подобряване на някои специфични операции, като например операциите отвъд линията на видимостта и тези, осъществяващи се над населени места.

Системата определя формати на съобщения, методи за предаване и минимални стандарти за представяне за двете форми на отдалечена идентификация: излъчване и мрежа. Отдалечената идентификация посредством излъчване се основава на директно предаване на радио сигнали от безпилотните летателни апарати до намиращи се в близост до тях приемници. Отдалечената идентификация посредством мрежа пък е базирана на комуникация през интернет от мрежов доставчик, който взаимодейства директно или индиректно с безпилотните летателни средства или с други източници (в случай на необорудвани участници в мрежата). Системата покрива комуникационните и тестовите изисквания на отдалечена идентификация посредством излъчване или мрежа, отнасящи се до дейността на безпилотните летателни апарати и мрежовите доставчици.

Системата е приложима за безпилотни летателни апарати, опериращи на много ниско ниво на въздушното пространство и в разнообразни среди. В това число (но не само) селски, градски, мрежови, понижени мрежи и среди извън мрежите, независимо от класа на въздушното пространство. Системата не се отнася за безпилотни летателни средства, притежаващи одобрение за използване на ADS-B или вторични радиолокатори за наблюдение, нито пък цели да удовлетвори идентификационните нужди на безпилотните летателни средства за всички операции. Или казано по-точно, тази система не е предназначена за удовлетворяване идентификационните нужди на безпилотни летателни средства, които не участват в отдалечената идентификация или целенасочено я заобикалят.“

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :