BMVI ще финансира тестова среда на U-Space

Правителството на Германия в лицето на Федералното Министерство на транспорта и Дигиталната Инфраструктура (BMVI) ще предоставят средства за създаването на първата в страната тестова среда на U-Space. За район е избрано въздушното пространство над пристанище Хамбург и регионът западно от Мурбург, а аеронавигационното обслужване ще бъде осигурено от доставчика DFS.

U-Space

Преди да надникнем по-задълбочено в немския проект, нека разгледаме по-подробно U-Space, допитвайки се до експертите от Безпилотни Системи – България. В тази връзка изпълнителният директор на компанията Стефан Христозов коментира:

“Дроновете означават иновации, нови услуги за гражданите, нови бизнес модели и икономически растеж. U-Space ще помогне да се разгърне потенциалът на този нов пазар на услуги, като същевременно се гарантира безопасността и сигурна интеграция на тези безпилотни летателни апарати в нашите градски райони и провинцията. U-space е набор от нови услуги и специфични процедури, предназначени да поддържат безопасен, ефективен и сигурен достъп до въздушното пространство за голям брой дронове. Тези услуги разчитат на високо ниво на цифровизация и автоматизация на функциите, независимо дали са на борда на самия дрон или са част от наземната среда. U-space предоставя благоприятна рамка за поддържане на рутинни операции с безпилотни летателни апарати, както и ясен и ефективен интерфейс за пилотирана авиация, доставчици на услуги за ОВД/УВД. U-space не трябва да се разглежда като определен обем въздушно пространство, който е отделен и предназначен единствено за използване на безпилотни летателни апарати. U-space е в състояние да осигури безпроблемната работа на безпилотните летателни апарати във всички операционни среди и във всички видове въздушно пространство (по-специално, но не само въздушно пространство от много ниско ниво).”

За проекта в Германия…

Идеята на пилотния за Германия проект е да се отработи възможността за сътрудничество и контрол на операциите, както с пилотирани въздухоплавателни средства, така и с дронове в безопасна тестова среда. Избраната зона е с площ около 10 квадратни километра и е подходяща да се тества как дроновете биха се интегрирали безопасно във вече съществуващи структури на въздушно пространство.

В продължение на 7 месеца ще бъдат приети редица полети с дронове с различна сложност, които ще бъдат тествани на височина до 150 m.

За осигуряване пълната безопасност на полетите са предприети няколко стандартни процедури, а именно:

  • Автоматизирана комуникацията с и между дроновете и останалите участници във въздушния трафик;
  • Организацията на въздушното пространство;
  • Регистрацията на ВС и техните потребители;
  • Автоматични разрешения за полети, в т.ч. и на дронове;
  • Предоставяне на цялостна въздушна ситуационна картина с пилотирани и безпилотни летателни апарати, участващи във въздушния трафик в реално време.

С помощта на тестовете ще може да се отработят безопасните начини за пилотирани и безпилотни системи (ATM и UTM) в общо въздушно пространство. Финансирайки проекта, Германия се превръща във водеща аерокосмически и иновационна локация в Европа. Резултатите от него ще бъдат отправна точка за регулярни въздушни пространства за дронове в страната. Наред с това, те ще бъдат в основата на създаването на национална нормативна база за U-Space, които ще съответстват на Европейските норми. Последните се очаква да влязат в действие до 2023 година.

Германия с готов План за действие за дронове

На 13 май 2020 федералният министър Андреас Шуър представи План за действие с БЛА на Федералното правителство. Той представлява стратегическо ръководство за политиката спрямо дроновете за следващите няколко години. Планът съдържа ясни цели в икономически аспект и теми, касаещи сигурността, защита на личните данни, както и защита на околната среда.

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :