DFS стартира тестове за засичане на дронове на летищата във Франкфурт и Мюнхен

Германският доставчик на аеронавигационни услуги DFS Deutsche Flugsicherung (DFS) и операторите на летищата във Франкфурт и Мюнхен – Fraport и FMG (Flughafen München GmbH), до края на август ще стартират тестване на системи за засичане на дронове на територията на съответните летища. Резултатите от въпросните тестови операции ще бъдат от съществено значение за процесите по системно засичане на безпилотни летателни апарати на и около немските летища. Надеждното засичане на дронове, летящи без разрешение, е необходимо, за да се осигури ефективна защита за хора и инфраструктура.

Според прессъобщение на DSF, германското федерално министерство на транспорта и дигиталната инфраструктура е възложило на компанията да изготви концепция за засичане на дронове на летищата в средата на 2019 година. Като първа стъпка, експертите на DSF са определили размера на зоните, които трябва да бъдат обхванати, съобразявайки се с мерките за сигурността. По време на планираните тестове текущото състояние на технологиите ще бъде проучено в рамките на цялостно изследване за изпълнимост на настоящите системи, като фокусът ще е насочен към потенциалния диапазон на засичане и общото представяне. 

Дроновите експерти на DFS, Fraport и FMG подготвиха тестовете и направиха цялостна оценка за безопасността на планираните процедури. Тестовият проект е съгласуван с аеронавигационните власти на съответните федерални щати в Германия, окръжния административен съвет в Дармщат и авиационното бюро в  Южна Бавария. На самите тестови процедури ще присъстват представители на федералната и националната полиция.

Изводите, направени вследствие на тестовите процедури, ще формират основата на решението за това коя технология изглежда удачна за бъдещото развитие на процеса по засичане на безпилотни летателни апарати на летищата.

Многократно е забелязвано навлизане на дронове във въздушни пространства в Германия, в рамките на които полетите с безпилотни летателни апарати са забранени. През пролетта на 2019-та, както и през февруари и март тази година, се наложи след забелязване на един или повече дронове, полетите от и до летище Франкфурт да бъдат временно спрени поради съображения за безопасност. Въпросните периоди, в които излитането и кацането бяха забранени, се отразиха доста негативно в икономически аспект на летищата и авиокомпаниите. В допълнение, прелитащите безконтролно в близост до летищата дронове са риск за пътниците и екипажите на пилотираната авиация. Полети с безпилотни летателни апарати в тези райони е възможно да бъдат класифицирани като опасни смущения на въздушния трафик, както и наказвани със затвор до десет години.

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :