EASA публикува предложените стандарти за сертификация на леки дронове

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) публикува предложение за стандарти за летателна годност, които ще послужат при сертификацията на по-голямата част от леките дронове. Тези стандарти също така ще допринесат значително за безопасната екплоатация на дронове, извършващи огромно разнообразие от услуги. Като примери за такива услуги можем да дадем доставка на колети в градска среда, проверка на железопътни линии и електропроводи, както и доставка на неща от първа необходимост в кризисни зони.

Предложените стандарти, които сега са отворени за обществено обсъждане, са известни като „Специални условия за леки безпилотни летателни средства“. Те ще се отнасят за безпилотни летателни апарати с тегло под 600 кг, попадащи в специфична или сертифицирана категория съобразно Регламент 2019/947 на Европейския съюз, влизащ в сила на 31 декември 2020 година. Повечето дронове, които в момента са сертифицирани от EASA, ще бъдат обхванати от този регламент за сертифициране.

„Направеното предложение е част от по-широката инициатива на EASA за осигуряване на безопасни и приемливи операции с дронове, особено в зони с наличие на голям брой хора, движещи се или статични обекти“, заяви изпълнителният директор на EASA Патрик Ки. „Тъй като големи сектори от икономиката търсят начини за ефективно използване на дроновете с оглед оптимизиране на бизнес процесите, е от съществено значение да имаме строги правила. Правила, които да гарантират, че употребата на безпилотните летателни средства няма да носи рискове за хора и имущества, както и че нивата на шума ще бъдат приемливи. Наша задача е да гарантираме безопасността на европейските граждани в условията на непрекъснато увеличаващо се използване на дроновете“, добави той.

Процесът по определяне на стандарти за сертификация на дронове трябва да се справи с конкретни предизвикателства. Концепциите за дизайни са изключително разнообразни, технологиите се развиват бързо и има силен икономически натиск в посока бързо извеждане на нови продукти на пазара.

Макар и ангажирана главно в гарантирането на сигурността, EASA залага на гъвкав подход, удачен за тази иновативна пазарна ниша. Организацията се стреми към определяне на изисквания за сертифициране, които да са обективни и пропорционални на нивото на риск за операцията.

Подробните методи за постигане на съответствие ще бъдат разгледани във втората фаза от процеса. Поради очакваното разнообразие от продукти и оперативни концепции обаче, ще бъде запазена силна връзка с проектите, като EASA ще продължи да оценява предложения от кандидатите.

Публикуването на предложението относно бъдещата основа за сертификация се очаква да стимулира нови проекти и сертификационни инициативи за дронове. То също така трябва да допринесе за безопасното интегриране в рамките на населените места на операции отвъд линията на видимостта, при които дистанционният пилот не може да види своя дрон.

Предложението е отворено за коментари до 30 септември 2020 година на адрес: https://www.easa.europa.eu/document-library/product-certification-consultations/proposed-special-condition-light-uas

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :