ICAO предлага правна рамка за международно проектиране на ДУЛС

222-ата сесия на Съвета на ICAO (Международната организация за гражданска авиация), която трябва да се състои през март 2021 година, предлага редица изменения с цел създаване на правна рамка за проектиране, сертифициране на типа и операциите на дистанционно управляемите летателни системи (RPAS), осъществяващи се през международни граници и в открито море съгласно  Инструмента за правила на полетите.

Европейският съюз подкрепя силно усилията на ICAO за създаване на въпросната правна рамка и предстои да вземе важно решение от името на всички държави–членки. Решение във връзка с предвиденото приемане на изменение 177 към приложение 1, изменение 47 към приложение 2, изменение 108 към Приложение 8, изменение 90 към приложение 10 и на новия том VI към Анекс 10 на Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване на 222-ра сесия.

Измененията включват:

  • Предложения в част II от приложение 8, които предоставят преглед на общите процедури, свързани със сертификацията и поддържането на летателната годност, и приложими за дистанционно управляеми самолети.
  • Въвеждане на нова част VIII в приложение 8 на Чикагската конвенция, свързана с дистанционно управляеми самолети.
  • Въвеждане на нова част IX в приложение 8 на Чикагската конвенция, свързана с дистанционно управляеми хеликоптери.
  • Въвеждане на нова част X към приложение 8 на Чикагската конвенция, свързана с дистанционна пилотна станция; допълнителни изменения по отношение на системите и процедурите за управление и контрол на дистанционно управляемите летателни системи.

Предвижда се предложените изменения да влязат в сила на 28 ноември 2024 година.

Панелът за дистанционно управляеми летателни системи (RPASP) на ICAO е натоварен с разработването на стандартни и препоръчителни процедури, указания и ръководни материали, които проправят пътя за реализирането на операции с дистанционно управляеми летателни средства през международни граници съгласно Инструмента за правила на полетите. Държавите–членки са били консултирани относно предложените изменения посредством писма на ICAO AN 7/67.1.1-19/52 и AN 3/5.12-19/53. В тези писма са били включени и предложенията за изменение на приложения 8 и 10, както и последващите промени в приложения 1 и 2 от Чикагската конвенция.

Първоначално предложените изменения в писмо AN 3 / 5.12-19 / 53 се отнасят до летателната годност на дистанционно управляеми самолети с неподвижно крило, на дистанционно управляеми хеликоптери и на дистанционната пилотна станция. Тези стандартни и препоръчителни процедури са разработени за дистанционно управляемите летателни системи, които ще преминат през процеса на сертифициране на типа, съобразен с Doc 10019 на ICAO, Ръководството за дистанционно управляеми летателни системи, и подсилен от съдържанието и предположенията на Концепцията за операции с дистанционно управляеми летателни системи на ICAO.

За повече информация посетете:

https://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2021/EN/COM-2021-48-F1-EN-MAIN-PART-1.PDF

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :