ICAO публикува „регулаторна рамка за БЛС“ с цел глобалната хармонизация

През декември 2020 година Международната организация за гражданска авиация (ICAO) издаде нов образец с регламенти, които трябва да помогнат на отделните страни за установяване и усъвършенстване на собствените си реулаторни рамки, свързани с вътрешните операции с безпилотни летателни системи.

От ICAO отбелязват: „Новият модел с регламенти за безпилотните летателни системи е създаден, за да осигури гъвкавост както по отношение на съдържанието, така и във връзка с нивата на толерантност към риска. По този начин ще се подпомогне гарантирането на последователност в действията на регулаторите и операторите с оглед развитието на безпилотните технологии.“

„Отделните страни могат да адаптират съдържащите се в модела регламенти в тяхната цялост или да изберат част от тези регламенти, с които да допълнят настоящите си регулаторни рамки за безпилотните летателни средства“, подчерта генералният секретар на ICAO д-р Фанг Лиу.

Диреторът на Авионавигационното бюро на ICAO Стивън Кримър отбеляза, че въпреки бързото развитие на авиокосмическата индустрия, новият модел на регулаторна рамка за безпилотните летателни апарати все още ще може да използва значителните количества натрупани данни и изградени принципи за управление на безопасността, които са събрани и усъвършенствани през последните десетилетия.

„Тези данни, наред с базираните на риска инструменти за вземане на решения (като модела на регулациите за безпилотни летателни системи), ще засилят глобалната хармонизация и ще разширят възможностите за използване на безпилотната авиация по целия свят“, коментира още той.

„Моделът на ICAO за регулации за безпилотните летателни системи обхваща най-важното, от което държавите се нуждаят по отношение на сертифицирането и безопасната експлоатация на безпилотните летателни системи. Този модел обаче не включва суверенни за всяка страна въпроси, като например санкциите, които ще бъдат налагани при нарушения на въпросните регулации, ограниченията при защитата на поверителността, застрахователните изисквания и т.н. Достъпен за изтегляне от сайта на ICAO, моделът с регулации за безпилотните летателни системи ще бъде редовно обновяван. Така ще се гарантират развитието и разширяването на националните програми за безпилотни летателни системи, както и увеличаването на икономическите и обществените ползи от употребата на въпросните системи“, се казва в прессъобщението.

За повече информация: https://www.icao.int/safety/UA/Pages/ICAO-Model-UAS-Regulations.aspx

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :