MQ-9 Рийпъри в Румъния – напълно е възможно

Defense News съобщава за нов хангар построен от ВВС на САЩ в румънската 71ва база. Хангарът има възможност да приютява MQ-9 Рийпъри и да поддържа разузнавателни операции в Източна Европа и Черно море. За момента е отречен коментар дали ВВС има планове да експлоатира MQ-9ки в близко бъдеще. Факт е, че с настоящата инфраструктура се поставят основите.

“Въпрос на политика, не е нужно да спекулираме върху потенциялните дислокации или движението на летателни апарати. ВВС на САЩ в Европа постоянно привдижва въздухоплавателни средства из Европа за запознаване с театъра на действие, изпълнение на тренировки, поддръжка на бойни командири.” – казва в твърдение капитан Натан Цуба, програмен мениджър на Европейската програма за въздържане.

Според документи публикувание от ВВС на САЩ в Европа на строителните проекти в Кампа Турзии, новият хангар струва $950 милиона долара. Има възможност да съхранява дронове от средно-височинен голяма продължителност или MALE – най-вероятно MQ-9 като единствена система в употреба. През май 2018 г. е започнала службата на MQ-9ки  от авиобаза Мирославец в Полша. За момента има малко информация, освен че машините са невъоръжени и се ползват само за разузнавтелни цели.

Малко вероятно е БЛС да лети над военни зони като Украйна, тъй като въоръжението доставено от Русия на бунтовниците там може да се ползва против MQ-9 на САЩ и допълнително да ескалира конфликта.

Възможностите на дрона и на полезния товар ще позволят да се следят в реално време действията в Черно море – какви кораби се придвижват, подводници, транспортацията на оборудване и въоръжение, като нпример С-400 по бреговете на Русия. Това ще даде възможност, както за ранно предупреждение при вражески действия, така и за прихват с дрон на Румънските ВВС.

Сподели публикацията : 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print

прочети също

блог

Други теми,които може да ти бъдат интересни :

Контакти

Свържи се с нас!

Ще отговорим на всякакви въпроси и ще ви дадем информацията, от която се нуждаете.

Информация за контакти :

Последвайте ни : 

Изпрати ни запитване :